In English
Elina Mustonen - Cembalo
Etusivu CV Levytykset Kirja Kuvat Yhteystiedot Linkit

CV

Elina Mustosen muusikonura käynnistyi kahdeksanvuotiaana cembalo-opinnoilla. Sibelius-Akatemian jälkeen hän siirtyi Ton Koopmanin oppilaaksi Amsterdamin Sweelinck-Conservatoriumiin, missä hän suoritti solistidiplomin vuonna 1988. Keväällä 2006 Elina Mustonen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta aiheenaan J.S.Bachin cembalopedagogiikka.

Ensikonserttinsa Elina Mustonen soitti Jyväskylän debytanttina vuonna 1987. Siitä lähtien hän on ollut kysytty solisti ja kamarimuusikko niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Hän on vieraillut ahkerasti kesäfestivaaleillamme Kuhmon Kamarimusiikista Helsingin Juhlaviikoille. Ulkomailla Elina Mustosta on kuultu Virossa, Islannissa, Englannissa, Saksassa, Italiassa, Hollannissa, Ranskassa, Belgiassa, Espanjassa, Portugalissa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt myös useimpien suomalaisten orkestereiden solistina (mm. RSO, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri). Keskeisimpien barokkikonserttojen lisäksi Elina Mustosen ohjelmistoon kuuluvat mm. Francis Poulencin, Bohuslav Martinun ja Manuel de Fallan cembalokonsertot.

Elina Mustonen on tehnyt useita kiitettyjä soolo- ja kamarimusiikkilevytyksiä. Näistä tuorein on kokonaislevytys Johann Sebastian Bachin Partitoista (2010). Sitä ennen ovat ilmestyneet 15 Domenico Scarlattin sonaattia sisältävä Scarlattiana sekä tallenteet Bachin Englantilaisista ja Ranskalaisista sarjoista. Viime mainittu huomioitiin erikoismaininnalla Yleisradion musiikkitoimittajien Vuoden levy -valinnoissa 1999. Elina Mustonen on myös levyttänyt Ton Koopmanin johtaman The Amsterdam Baroque Orchestran solistina Erato-levymerkille. Marais'n kamarimusiikkia hän on taltioinut BIS-yhtiölle. 2xBach -levytys (yhdessä Veli-Markus Tapion kanssa) sisältää J.S. ja C.Ph.E. Bachin teoksia.

Kaudella 2006-2007 toteutettiin ensi kerran poikkitaiteellinen kamarimusiikkiteos "Laulustaan lintu tunnetaan", joka perustuu Domenico Scarlattin cembalomusiikille ja Nobel-kirjailija José Saramagon romaaniin Baltasar ja Blimunda. Mustosen Scarlattiana-levytys sai kirjailijan tulemaan ensivierailulle Suomeen teoksen suomenkieliseen ensiesitykseen, jonka jälkeen sitä on esitetty eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Saramagon kutsusta esitys on vieraillut myös Madridissa, Lissabonissa ja Kanarian saarilla.

Elina Mustonen on tehnyt lukuisia radionauhoituksia Yleisradiolle ja osallistunut TV 1:n kansainvälisiin yhteistyöohjelmiin. Kamarimusiikkia hän on soittanut kotimaisten huippujen lisäksi mm. Wieland Kuijkenin, Laurence Dreyfusin, Mark Lubotskyn, Mark Peskanovin, Rachel Brownin ja Peter-Lukas Graafin kanssa.

Solistiuransa ohessa Elina Mustonen nauttii arvostusta myös pedagogina. Hän on toiminut cembalon- ja continuosoiton sekä cembalopedagogiikan opettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1983 lähtien. Useat hänen oppilaistaan ovat voittaneet palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.

Elina Mustoselle on myönnetty Valtion säveltaidetoimikunnan esittävän säveltaiteen apuraha vuosiksi 2000 - 2002 ja 2009 - 2011 sekä Suomen Kulttuurirahaston vuoden apuraha vuosina 2004 ja 2005.

  Paluu pääsivulle